Monday, 13 April 2015

Assalamualaikum and peace upon you !  :D




 Bahan-bahan

Bahan A:
2 cawan tepung gandum/ tepung kek
1st baking soda
1st baking powder
2sb serbuk koko
1st garam

Bahan B:
2 cwn gula
1 cwn corn oil
2 biji telur A
1 cwn buttermilk**
2st esen vanilla
1sm pewarna merah (boleh tambah ikut suka)
1st cuka
1/2 cwn air kopi panas

Topping:
150g cream cheese (keluarkan dari fridge, biar 1 jam bg lembut, so nnti topping smooth)
30g butter (softened)
60g gula icing
1st esen vanilla
1st pes/jus lemon (optional)


 Cara Menyediakan
1. Panaskan oven suhu 160'C. Griskan loyang 8" dan tabur sikit tepung.

2. Satukan dan ayak semua bahan A.

3. Dalam mangkuk besar, satukan gula dan minyak. Masukkan telur, buttermilk, esen vanilla dan pewarna merah. Kacau dgn whisk bg sebati.

4. Masukkan cuka dan last sekali air kopi panas. Kacau sebati.

5. Masuk tepung sikit-sikit, kacau rata setiap kali lepas masuk tepung.

6. Tuang adunan dlm loyang. Bakar 45-60 minit. Check lepas 45 minit (ada oven yg lebih panas). Jgn over-bake nanti kek kering!

7. Dah masak, keluarkan dari oven. Biarkan kek dlm loyang sampai loyang dah suam. Keluarkan kek letak atas wire rack, biar sejuk.

8. Utk topping: pukul cream cheese dgn gula icing hingga kembang. Masuk butter, esen vanilla dan jus lemon. Pukul sebati.

9. Trim sikit bahagian atas kek yg berkerak (kerak boleh simpan, nanti tabur atas kek buat deco). Potong kek jadi 2 @ 3 layer. Lapiskan dan salut kek dgn topping cream cheese ikut suka.

10. Sejukkan kek dlm fridge at least 4 jam. Kalau semalaman lagi sedap.

**buttermilk: 1 cawan susu fresh + 1sb cuka @ jus lemon. Biar 10-15 min, baru kacau.


 SELAMAT MENCUBA ! :)

No comments:

Post a Comment